Ta vare på klokken din: 5 gode tips

Selv om klokkene du kjøper fra oss i Urhuset er av høy kvalitet, er det noen ekstra grep du kan gjøre for å ta skikkelig vare på dem. For mange vil tipsene virke åpenbare, men det viktige med gode tips er at de blir gjennomført i praksis. Her har vi samlet fem av våre beste tips for å ta godt vare på urverket ditt. 

#1 Bruk en klokkeboks for oppbevaring
For å være sikker på at klokken din ikke blir utsatt for unødig sollys (som kan skade fargene i klokken) eller andre elementer som kan skade dem: Oppbevar dem i en klokkeboks når du ikke selv bærer dem. Det viktigste med klokkeboksens egenskaper er at den er stor nok til å romme alle klokkene dine, slik at du er sikker på at klokkene ikke kommer i fysisk kontakt med hverandre. Skulle klokkene ligge inntil hverandre i en klokkeboks, øker risikoen for riper eller annen skade. Konklusjonen er så enkel som den er klar - bruk en klokkeboks for oppbevaring!

#2 Rengjør ofte
Jepp, gjør det. Det virker kanskje som en åpenbar rutine, men det er svært viktig å huske å gjøre det - ofte! Husk at det samler seg svette, parfyme, eventuelle kremer og døde hudceller i en klokke man bruker ofte. Spesielt lenken/remen siden det i største grad i kontakt med huden din. Du kan for eksempel bruke en tannbørste for å få renset møkka helt vekk. Er klokken din vanntett (trykktestet for 5 ATM eller mer) kan du vaske uret med lunkent vann og såpe, men utvis forsiktighet. Når man er ferdig med såpevannet bør du alltid være nøye med å skylle vekk all såpen med rent vann.

#3 Ikke gjør inngrep i klokken
Med mindre du har god greie på det du gjør, ikke eksperimenter ved å åpne urkassen. Urkassen er svært skjør, så unødvendig risiko er ingen god idè i denne sammenheng. I tillegg til at dette ofte bryter med garantivilkår, kan konsekvensen i verste fall være total- og irreversibel skade på urverket. Kontakt en urmaker hvis du har mistanke om feil eller skade i klokken din.

#4 Vurder hva klokken passer til
På samme måte som du ikke tar med boblejakken din til sørspissen av Spania i juli, vurder alltid hvilke anledninger klokken din egentlig passer til. Denne vurderingen avhenger av hva slags klokke du ønsker å ha med deg, og egenskapene ved den. Har du for eksempel en klokke som er trykktestet på 3 ATM og du skal på en lang fjelltur i skiftende vær - kanskje vil det være den beste ideen å la klokken ligge hjemme. Stor eksponering for regnvær kan være ødeleggende for slike klokker. Har du en annen klokke som er trykktestet for 10 ATM eller mer, ville den nok passet bedre i en slik situasjon. 

#5 Ta klokken jevnlig til service
For vedlikehold av klokken din er det generelle rådet at den bør tas med til urmaker hvert 3-4 år for Quartz-urverk, og hvert 2-3 år for mekaniske klokker. Hyppigheten i besøkene hos urmaker avhenger naturligvis av ditt personlige bruk og type klokke. Det er viktig å huske på at en klokke kan bestå av hundrevis av komponenter som med tiden trenger pleie. Slikt vedlikehold er med andre ord nødvendig for at klokken skal vare så lenge som mulig.